G.C.S. de Drumknaauwers is de Carnavalsstichting die zich al sinds 1961 actief bezighoudt met het volksfeest Carnaval. De Gemertse Carnavals Stichting is een club enthousiaste mensen uit Gemert (Noord Brabant), die zich ten doel gesteld hebben om voor zoveel mogelijk mensen het Carnavalsfeest te maken tot wat het hoort te zijn: Een feest voor jong en oud, arm en rijk, waar iedereen op zijn of haar eigen manier kan meedoen.

De naam ‘Drumknaauwers’

Gemert was vroeger een echte weversstad. Een groot deel van de bevolking verdiende de kost als (thuis)wever en de kwaliteit van hun werk stond in de regio bijzonder goed bekend. Ondanks de kwaliteit van de textielproductie was het financieel vaak zwaar voor de arbeiders. Pruimtabak en andere genotsartikelen waren zo duur dat ze voor veel wevers niet betaalbaar waren. Het afgewerkte garen, ook wel drum genoemd, bood de oplossing: Het ‘knauwen’ op deze draden verminderde t hongergevoel en schonk afleiding (zoals tegenwoordig kauwgom dat doet).
Om de verbondenheid met de historie van Gemert te benadrukken is gekozen om als eerbetoon aan de wevers van weleer te kiezen voor de naam ‘Drumknaauwers’ en onze woonplaats tijdens de Carnavalsdagen om te dopen tot ‘Waeverstad’. Ook in de benaming van diverse (club)onderscheidingen is de band met het verleden duidelijk herkenbaar.

Echte Drumknaauwers dragen nog steeds een gevlochten ‘Drum’ om de hals als herkenningsteken of er wordt op het revers een miniatuurdrum gedragen, al dan niet in rood-wit-groen.

Drum:

Drum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *